Spend my day "masak-masak" in my kitchen....cooked some "Jawa" style food...requested by Mr Hubby...
Sambal Jawa
Kuah Lodeh
RESEPI SAMBAL JAWA
Bahan-bahan
- Kentang, Tempe, Tauhu, Isi Ayam (Semua dipotong dan digoreng)
- Cili merah, Cili Hijau & Bawang Besar (Dihiris)
- Kacang Panjang & Carrot (Dipotong panjang)
- Suhun & Pucuk batang (direndam dengan air hingga lembut)
- Ikan Bilis (ditumbuk)
- Udang (direbus dan buang kulit)
- Air asam jawa
- Garam
Cara Masak :-
- Panaskan minyak di dalam kuali , masukkan bawang bawang, cili kering dan ikan bilis yang telah ditumbuk.
- Setelah sedikit layu bahan-bahan tadi, masukkan kacang panjang & carrot. Masak selama 5-7 minit.
- Kemudian, masukkan kentang, tempe, tauhu dan udang. Kacau sehingga semua bercampur.
- Setelah itu, masukkan air asam jawa dan garam secukup rasa. Masak hingga kering.
- Sambal jawa siap untuk dihidang.
** Untuk kuah lodeh, langkah yang sama cuma last step masukkan santan dan sedikit serbuk kunyit.
Sambal Kacang
RESEPI SAMBAL KACANG
- Kacang tanah digoreng dan ditumbuk (2 cawan)
- Cili kering digoreng (5-6 tangkai)
- Belacan digoreng (sebesar ibu jari)
- Air asam jawa (2-3 cawan)
- Garam & Gula
Cara-cara penyediaan :-
- Tumbuk cili kering dan belacan yang telah digoreng.
- Panaskan kuali dan masukkan sedikit minyak.Masukkan cili kering & belacan yang ditumbuk setelah minyak panas.
- Masak seketika, kemudian masukkan kacang goreng yang telah ditumbuk.
- Setelah itu, masukkan air asam jawa, garam dan gula (secukup rasa).
- Masak hingga kuah menjadi sedikit pekat dan pecah minyak.
- Sambal kacang siap untuk dihidang.
Selamat Mencuba... =P
No comments:
Post a Comment