Saturday, October 9, 2010

Today Recipe.....

Spend my day "masak-masak" in my kitchen....cooked some "Jawa" style food...requested by Mr Hubby...

Sambal Jawa


Kuah Lodeh


RESEPI SAMBAL JAWA
Bahan-bahan
- Kentang, Tempe, Tauhu, Isi Ayam (Semua dipotong dan digoreng)
- Cili merah, Cili Hijau & Bawang Besar (Dihiris)
- Kacang Panjang & Carrot (Dipotong panjang)
- Suhun & Pucuk batang (direndam dengan air hingga lembut)
- Ikan Bilis (ditumbuk)
- Udang (direbus dan buang kulit)
- Air asam jawa
- Garam

Cara Masak :-

  • Panaskan minyak di dalam kuali , masukkan bawang bawang, cili kering dan ikan bilis yang telah ditumbuk.
  • Setelah sedikit layu bahan-bahan tadi, masukkan kacang panjang & carrot. Masak selama 5-7 minit.
  • Kemudian, masukkan kentang, tempe, tauhu dan udang. Kacau sehingga semua bercampur.
  • Setelah itu, masukkan air asam jawa dan garam secukup rasa. Masak hingga kering.
  • Sambal jawa siap untuk dihidang.
** Untuk kuah lodeh, langkah yang sama cuma last step masukkan santan dan sedikit serbuk kunyit.

Sambal Kacang



RESEPI SAMBAL KACANG
- Kacang tanah digoreng dan ditumbuk (2 cawan)
- Cili kering digoreng (5-6 tangkai)
- Belacan digoreng (sebesar ibu jari)
- Air asam jawa (2-3 cawan)
- Garam & Gula

Cara-cara penyediaan :-

  • Tumbuk cili kering dan belacan yang telah digoreng. 
  • Panaskan kuali dan masukkan sedikit minyak.Masukkan cili kering & belacan yang ditumbuk setelah minyak panas.
  • Masak seketika, kemudian masukkan kacang goreng yang telah ditumbuk.
  • Setelah itu, masukkan air asam jawa, garam dan gula (secukup rasa).
  • Masak hingga kuah menjadi sedikit pekat dan pecah minyak.
  • Sambal kacang siap untuk dihidang.

Selamat Mencuba... =P


No comments:

Post a Comment